Spelen je hormonen je parten bij het afvallen?

Dit moet je weten om van je dieet een succes te maken

Insuline is een belanrijk zoniet het belangrijkste hormoon dat meespeelt in de verwerking van ons voedsel. Wanneer we eten, produceert onze pancreas insuline om de suiker die in ons bloedbaan komt te verwerken tot glycose (voedsel voor onze spieren) of op te slaan als vet (voedsel voor onze spieren in tijden van nood – periodes die we vandaag normaal niet meerkennen).

Doordat we vandaag meer en meer snelle suikers zoals frisdrank, snoepgoed eten die snel in onze bloedbaan komen, moet de pancreas op een snel tempo insuline produceren. Doordat daarbij de pancreas soms ontregelt raakt en teveel insuline produceert, daalt de suikerspiegel snel en krijgen we van ons lichaam het signaal dat we moeten eten. Wanneer we dan opnieuw snelle suikers eten, opnieuw teveel insuline produceren, …..ontstaat een vicieuze cirkel. Dit proces noemt men de insuline achtbaan en vele onder ons herkennen zich in die drang naar suiker die onstaat door een ontregelde pancreas.

Het goede nieuws is dat een pancreas en de bijhorende insulineproductie ook vrij eenvoudig op orde te brengen zijn. Het volstaat om de suikerinname zeer sterk te verminderen waardoor we de pancreas op rust stellen en daarna opnieuw op gang brengen door trage suikers te eten (porducten met een lage gyclemische index waarvan de suikers langzaam in het bloed terecht komen). Dit proces wordt toegepast in een proteine dieet.