Snel afvallen: Kan het? Is het gezond?

Afvallen is een onevenwicht. Dit is de meest belangrijke boodschap die ik jullie kan meegeven: AFVALLEN =PERIODE VAN ONEVENWICHT

Snel afvallen is de periode van onevenwicht zo kort mogelijk houden en bijgevolg de mogelijkheid dat er ook nadelige effecten zijn, tot een minimum beperken. Nochtans maken de meeste mensen de volgende fouten:

Gezond en evenwichtig eten: Vele mensen beginnen hun dieet met het op orde stellen van hun eetgewoontes. Ze gaan gezond eten: slaatjes, fruit, … Maar ze vallen niet af of in beperkte mate omdat ze gezond maar onevenwichtig eten. In het laatste geval eten we gezond maar te weinig waardoor ons lichaam enkele dagen meer caloriën verbrandt dan opneemt. Na een aantal dagen zal ons lichaam de verbranding op een lager pitje zetten en vallen we niet meer af. De fout is natuurlijk niet dat men gezond gaat eten maar dat dat men verwacht dat men gaat afvallen door gezond te eten!

Mensen gaan te weinig eten: Zoals hierboven vermeld, ga je zeker en vast afvallen, maar gaat je lichaam zijn verbranding op een lager pitje zetten, zelfs spieren (calorieverbranders) afbreken waardoor je het bekende jojo effect krijgt wanneer men opnieuw gewoon gaat eten.

Snel afvallen heeft een negatieve bijklank en is dikwijls verbonden met namen zoals “crashdieet”. Waarom? Het lijkt tegennatuurlijk dat snel afvallen gezonder zou kunnen zijn dan langzaam afvallen.

Vroeger dachten topsporters ook dat men meer en hard moest trainen om beter te presteren terwijl we vandaag de dag weten dat een combinatie van hard trainen, rust en rustige trainingen betere sportprestaties leveren. Dezelfde conclusie kunnen we maken over snel afvallen: snel en gecontroleerd afvallen is beter dan gedurende een lange periode onevenwichtig te eten.

Indien je snel wenst af te vallen, is het wel belangrijk dat je het onevenwicht in je voeding op een zo gecontroleerde en gezonde manier mogelijk maakt. Op Gezondheidshoek.be vind je hiervoor een dieetstartpakket dat je exact uitlegt hoe je dit moet aanpakken aangevuld met natuurlijke producten die je lichaam ondersteunen tijdens het dieet.