Snel afvallen

Snel afvallen: gezond of ongezond?

Iedereen wil snel afvallen maar aan de andere kant hebben veel mensen ook schrik om snel af te vallen omdat het ongezond zou zijn en te belastend voor je lichaam.

Snel afvallen is zeker niet ongezonder maar men moet op een aantal dingen letten. Vooreerst moet men aanvaarden dat afvallen een periode van onevenwicht is. Afvallen is helemaal niet hetzelfde als gezond eten en daar hebben veel mensen (en zelfs diëtisten) het moeilijk mee. Gezond eten zorgt ervoor dat we op gewicht blijven maar als we evenwichtig eten zullen we niet verdikken maar ook niet afvallen. Afvallen is een periode van onevenwichtig eten.

Meestal spreekt men dan van 2-5 kilo?s gewichtsverlies waarbij men ook dikwijls honger heeft en ook niet aan het streefgewicht komt. Meestal wordt dit ondersteund door een intensief programma van sporten. Het is zeker aan te raden om je voedingsgewoontes aan te passen (anders was er geen behoefte om af te vallen) en sporten is altijd aan te raden, maar dit behoort meer in de fase waarin we op gewicht willen blijven omdat zoals we in een volgend artikel zullen uitleggen, het moeilijk is om via een aanpassing van je voeding (zonder honger te lijden) en te sporten meerdere kilo?s af te vallen.

Snel afvallen is gezonder dan langzaam afvallen

Voor de meeste mensen lijkt dit onlogisch! Maar wanneer je aanvaardt dat afvallen een periode is van onevenwichtig eten dan lijkt het logisch dat deze periode zo kort mogelijk moet gehouden worden. Bovendien kent het menselijk lichaam geen vermageringsmechanisme maar een overlevingsmechanisme waarbij vet wordt aanzien als een reserve voor moeilijke tijden. Historisch gezien heeft de westerse mens slechts de laatste 50 jaar overvloed aan eten en de laatste 20 jaar is het suikerverbruik van de westerse mens exponentieel gestegen (134 gr suiker per dag!!!). Ons lichaam is nog niet aangepast aan deze overvloed met als gevolg dat al deze suikers als vet worden opgeslagen en ?.. obesitas ??n van de voornaamste gezondheidsproblemen van de 21ste eeuw zal worden.

Welk dieet zorgt ervoor dat je snel afvalt?

In principe kan je gewoon door heel weinig te eten, zeer snel afvallen. Dit houdt echter naast gezondheidsgevaren ook de mogelijkheid van het gevreesde jojo effect in. Daarom zijn wij een voorstander van het proteine dieet om snel af te vallen. Dit dieet is wetenschappelijk onderbouwd en op onze site vind je veel informatie over de werking van het proteine dieet (ook wel eiwitdieet genoemd). Begrijpen hoe een dieet werkt, is de eerste stap om succesvol snel af te vallen.