Diabetes dieet of suikervrij dieet voor iedereen!

Meer en meer mensen moeten een diabetes dieet of suikervrij dieet volgen. Suiker is vandaag als één van de meest gebruikte voedingsstoffen in ons dagelijks voedsel. Men stelt dat een Belg gemiddeld meer dan 100 gr toegevoegde suiker per dag eet! U leest het goed: 100 gr pure suiker per dag die wordt opgenomen via frisdranken, koekjes, brood, …enz.

Maar het is toch zo lekker nietwaar? Een diabetes dieet zal wel smakeloos zijn en alle plezier en genot van eten wegnemen, niet? Vandaag zijn er een aantal alternatieven voor suiker zodat we op een suikervrij dieet kunnen staan zonder aan smaak in te boeten.

Aspartaam
We kennen ondertussen allemaal aspartaam dat gebruikt wordt in light versies van frisdranken. De zoetwaarde van aspartaam ligt ongeveer 200 maal hoger dan die van suiker zodat de frisdranken hun claim van 0% calorieën kunnen maken. Nochtans moet er enig voorbehoud worden gemaakt omtrent het overvloedig gebruik van aspartaam omdat uit studies blijkt dat er ook een aantal negatieve gevolgen zijn zoals verhoogd risico op leukemie.

Suiker uit lactose: tagatose
Deze zoetstof wordt gehaald uit zuivelproducten en heeft ongeveer het dubbele van zoetwaarde dan suiker en ongeveer een derde aan calorieën. Bovendien heeft het weinig invloed op de bloedspiegel en is het dus een uitstekende vervanger van suiker voor mensen met diabetes of mensen die een suikervrij dieet willen volgen. Dit product is vrij te verkrijgen in supermarkten (merknaam Tagasse: ikzelf gebruik dit product in de bereiding van warme en koude gerechten en het voordeel is dat men de voorgestelde suikerhoeveelheid gewoon kan halveren)

Stevia
Stevia is een plant die een natuurlijke zoetstof bevat die 40 – 200 maal (afhankelijk van de soort en gebruikte techniek) groter is dan suiker en ook zeer weinig calorieën bevat. Enig nadeel: vandaag is ondanks zeer positieve studies, geen toelating van de Europese Commissie voor de vrije verkoop van het product. (Volgens sommige websites is er reeds een toelating in Nederland en Frankrijk). Wie meer informatie over Stevia kan het boek “Stevia en Steviolglycosiden” (uitgeverij Euprint) van Jan Geuns lezen

Algemeen kunnen we stellen dat iedereen op een suikervrij dieet moeten waarbij we de typische suiker gaan vervangen door de hierboven vermelde alternatieven. Veel succes.