Afvallen in verschillende fasen

Vele mensen wensen onmiddellijk op hun ideale gewicht te komen met hun dieet. Wanneer men minder dan 5 kilo moet afvallen, is dat een normale manier van een dieet te volgen. Moet men meer dan 10 kilo afvallen, dan is het voor vele mensen beter dit in twee of meerdere stappen te doen. Waarom?

Emotioneel

Veel mensen hebben het moeilijk om een dieet lang vol te houden. Het geeft een veel beter gevoel om bijvoorbeeld een verlies van 5 kilo voorop te stellen en te stoppen met het dieet dan 10 kilo vetverlies voorop te stellen en dan na 6 kilo te moeten stoppen omdat je niet langer het dieet kan volhouden. Je hebt misschien een kilo meer verloren maar het gevoel kan toch totaal verschillend zijn.

Afvallen is een periode van onevenwicht

Zoals al meerdere malen aangehaald, is afvallen een periode van een onevenwicht in onze voeding. (Anders zouden mensen die evenwichtig eten altijd maar afvallen). Het is van belang deze periode zo kort mogelijk te houden. Een onevenwicht mag nooit lang aanhouden!! Meerder kortere periodes van onevenwicht zijn beter dan een langere periode. Wij raden steeds om deze periode van onevenwicht te ondersteunen met dieetsupplementen.

Geheugen van het lichaam

Ons lichaam beschouwt vet als een spaarpot voor slechte tijden. Zeker wanneer we de laatste kilo’s eraf willen werken zal ons lichaam ons extra hongersignalen geven om de vetreserves van voorheen terug bij te vullen. Dit is een grote valkuil voor vele mensen. De kunst is om in deze periode na het dieet de hoeveelheden voedsel niet op te drijven (Een goed dieet kent een stabilisatiefase) en ons lichaam te laten aanpassen aan zijn nieuwe vetpercentage. Dit fenomeen waarbij ons lichaam extra hongersignalen uitzendt, manifesteert zich het meest wanneer ons vetpercentage (terug) binnen de Body Mass Index valt.

 

Daarom is het voor mensen die meer dan 10 kilo wensen af te vallen, aan te bevelen dat zij dit in twee stappen doen. Voor mensen die tussen 5 – 10 kilo wensen af te vallen, hangt het af van de motivatie en lichaamsbouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *