Afvallen door gezond te eten

Wanneer de meeste denken aan een dieet, dan denken ze aan gezonder eten (groenten, fruit, natuurproducten), meer sporten en kleinere porties eten. Eigenlijk gaan we eten zoals we altijd zouden moeten eten: gezond! Maar …. iemand die gezond eet, valt niet af! Anders zouden sommige mensen continue afvallen. Wat doen wij in het algemeen nog: te weinig eten waardoor we continu honger hebben. We verminderen de inname van zowel suikers, vetten en proteïnen (eiwitten).

Proteïnen zijn echter de bouwstenen van ons lichaam: onze spieren zijn gemaakt uit proteïnen net zoals onze nieren, lever, hormonen. Wanneer we dus gezond maar te weinig gaan eten, gaan we we ook een tekort creëren aan de vitale hoeveelheid aan proteïnen waarbij men een ongezonde huid krijgt, haar verliest en zich moe voelt.

Als reactie op deze “hongersnood” en tekort aan proteïnen, zal ons lichaam spieren, de belangrijkste verbrander van calorieën, afbreken waardoor we na het dieet het gekende jojo-effect krijgen.

We moeten dus een zeer specifiek onevenwicht creëren tijdens ons dieet waarbij we onze spieren behouden door extra proteïnen in te nemen en de hoeveelheid vetten en suikers (trage: brood, pasta – snelle: alcohol, patisserie) sterk te beperken. Daardoor zal ons lichaam in plaats van de consumptie van calorieën te verminderen door de afbraak van spieren, verplicht zijn onze vetten aan te spreken. Deze pure vetverbranding noemt men ketose en begint bij de meeste mensen na 2-3 dagen nadat alle suikers in ons lichaam zijn verbrand.

Hoe weet men dat men ketose is? Vele mensen hebben een slechte adem door de ketonen die gevormd worden tijdens de vetverbranding. In zekere zin is het manier van ons lichaam om de afvalstoffen die opgeslagen zijn in onze vetten en vrijkomen bij verbranding, uit ons lichaam te verwijderen. Ketonen zullen we dus ook terugvinden in onze urine. Bij de meeste apothekers kan je strips bekomen die op basis van je urine aangeven of je in ketose bent.

Deze fase van ketose wordt meestal aangegeven als de eerste fase in een proteïne dieet. Tijdens deze fase verbranden we zeer snel vet en geven we de pancreas die instaat voor de productie van insuline, rust. Insuline zorgt voor de verwerking van de suikers in ons bloed.

Waarom is dit van belang? Door de hoeveelheid aan suikers in onze dagelijkse voeding, slaat onze pancreas nogal eens op hol. De snoepaanvallen van vele mensen zijn hiervan het gevolg. Door de pancreas rust te gunnen, bekomen we een evenwichtige productie van insuline die de basis kan vormen voor een evenwichtige voeding.

2 gedachten over “Afvallen door gezond te eten”

  1. Op gewicht blijven = evenwichtig eten.
   Verdikken = onevenwichtig eten
   MAAR afslaneken = onevenwichtig eten
   Dit is één van de grootste misverstanden en soms ook het probleem van een diëtiste die gespecialiseerd zijn in de evenwichtige voeding en niet noodzakelijk in afvallen (Opgelet: veel diëtisten kennen heel goed het verschil)

Reacties zijn gesloten.